Кадрите от камерите за видеонаблюдение на Stade de France от финала на Шампионската лига вече са изтрити

Записите от камерите за видеонаблюдение на Стад дьо Франс от вечерта на финала на Шампионската лига вече са изтрити, потвърди представител на Френската футболна федерация.

Феновете на Ливърпул бяха обвинени от френските власти за хаоса извън терена преди загубата с 1:0 от Реал Мадрид, при която хиляди фенове бяха заключени и след това употребени със сълзотворен газ от полицията.

Министърът на спорта на Франция Амели Оудеа-Кастера и министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин обвиниха фенове без билети или привърженици с фалшификати, които се опитват да влязат вътре.

Контролът на билетите на турникетите причини големи закъснения на финала на Шампионската лига (Ник Потс/Пенсилвания)

Въпреки това имаше множество разкази на очевидци за големи проблеми с задръстванията на входа на стадиона и търпеливи фенове, които бяха заключени за почти час, тъй като проблемите със сканирането на билетите се увеличиха.

След мача местни банди грабиха и ограбваха фенове, които се връщаха към автобуси и влакове.

Но няма видео доказателство, което да потвърди това, тъй като вече е унищожено, тъй като длъжностни лица очевидно са пропуснали да поискат копия.

„Изображенията са достъпни за седем дни. След това те ще бъдат автоматично унищожени“, каза Ерван Льо Превост, директор на институционалните връзки във FFF, по време на изслушване във френския Сенат, занимаващо се със събитията.

„Трябваше да имаме изискване да ги направим достъпни за различните групи от населението (организации). Изображенията са изключително брутални.”

Председателят на съдебната комисия на Сената Франсоа-Ноел Бюфет призна, че ако не са поискали надлежно видеонаблюдението да бъде поддържано, „смятаме, че това би било сериозен проблем“.

Кметът на Ливърпул Стив Ротерам каза, че липсващият кадър е просто още една прилика с начина, по който властите са се справили с последствията от катастрофата в Хилсбъро през 1989 г., оставила смъртта на 97 фенове.

„Изтритите записи от камери за видеонаблюдение? Наистина е тревожно. Не мога да разбера защо (изтрито е), ако искаме да знаем какво се е случило. Много ясно показва, че има реален проблем. Шокиран съм, честно казано“, каза той чрез видеовръзка.

„Проблемът с организацията не идва от билетите или фалшивите обвинения към феновете.

„Всичко се изроди от изхода на метрото (станциите). Г-жа Оудеа-Кастера и г-н Дарманин са създали фалшива версия, която обслужва интересите на френските власти.

„Това е като катастрофата в Хилсбъро, ние обвиняваме феновете. Няма доказателство за казаното от Дарманин за фалшивите билети.

„Смешно е да се каже, че имаше толкова много фалшификати. Ако ситуацията не беше толкова сериозна, щях да се смея на това.”

В началото на изслушването началникът на полицията в Париж Дидие Лалеман призна, че организацията на финала “очевидно е била провал, защото хората са били блъскани или атакувани, докато ние им дължахме безопасността”.

„Това също е провал, защото имиджът на нашата страна… беше разбит.”

Lallement също така призна, че ранната му оценка от 30 000 до 40 000 фенове без билети или с фалшиви билети вероятно е била неточна.

„Може би грешах“, каза той. “Независимо дали бяха 40 000, 30 000 или 20 000, това не промени факта, че имаше десетки хиляди хора, които не можеха да се впишат.”

Lallement също така призна, че решението му да премахне филтърна бариера, за да избегне задръстванията, е позволило на пръв поглед „нежелан“ достъп до вратите на стадиона без билети.

„Имаше 300-400 души, които не изглеждаха като фенове. Не знам дали бяха хора от кооперациите около стадиона“, допълни той.

„Това някакво престъпно население ли е, което срещаме в Сена Сен Дени? Да, случва се, но ги срещаме и на север от Париж.“