Катар отвори огромния си стадион Лусаил и отзивите бяха… не страхотни

Два месеца преди Катар да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., вече се появиха проблеми на най-новото и най-голямо място в страната.

Стадион Лусаил, който има капацитет от 80 000 места и струва 767 милиона щатски долара за построяване, беше мястото на първия си мач всеки петък – Суперкупата на Лусаил между Ал Хилал от Саудитската професионална лига и Замалек от египетската висша лига Но след като мачът приключи, стадионът получи редица лоши отзиви от фенове, които присъстваха, според Reuters и Doha News. Липсата на питейни станции и тоалетни, лошата климатизация и дългите линии на градския транспорт бяха най-големите проблеми, които феновете имаха със стадиона, който ще бъде домакин на финала на Световното първенство на 18 декември.

Сметките на феновете от играта бяха доста негативни:

„Това е такава бъркотия“, каза Еслам, египетски фен, който живее в Катар, пред Ройтерс. „Повече не искам да ходя на Световното първенство. Не и ако случаят е такъв.“

„Трябваше да нося малкия си син, защото беше уморен от тичане и толкова дехидратиран“, каза Мохамед пред Doha News. „Изобщо нямаше вода, доброволците казваха „не знам“ всеки път, когато питах докъде сме стигнали.“

„Прекарах 20 минути в търсене на женската тоалетна“, каза фен на Doha News. „По някаква причина никой не знаеше къде е. Всички дадоха грешни инструкции. Беше толкова изтощително и разочароващо“, добави друг.

Говорител на Катар каза пред Ройтерс, че проблемите ще бъдат решени преди мача на откриването на Световното първенство и че мачът е помогнал на организаторите да идентифицират проблемите на ранен етап. Но дори тези, които работеха на стадиона, не бяха сигурни къде са нещата.

„Дори някои линейки обикаляха наоколо, опитвайки се да разберат къде да се позиционират“, каза анонимен доставчик пред Ройтерс. „Получавахме грешни указания и разрешителните за паркиране, които имахме, бяха за имоти, които не съществуваха.“

Lusail е един от осемте стадиона, построени в Катар и най-големият досега. Той ще бъде домакин на 10 мача по време на Световното първенство, започвайки с Аржентина срещу Саудитска Арабия на 22 ноември и завършвайки с финала на Световното първенство на 18 декември.

Другият спор на Катар за Световното първенство

По-лошо от състоянието на стадионите вероятно е как са построени.

Катар беше обвинен в експлоатация на работници мигранти от Бангладеш, Индия и Непал за изграждане на арени за Световната купа, след като Amnesty International написа, че работниците са изправени пред изключително лоши условия на живот, закъснели заплати и робство, докато са били наети. The Guardian съобщи в началото на 2021 г., че от началото на строителството за Световната купа повече от 6500 от съобщените 1,7 милиона работници мигранти в Катар са загинали – или средно 12 души на ден – предимно от Бангладеш, Индия, Пакистан и Шри Ланка.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино отхвърли тези твърдения и омаловажи критиките за условията на труд, когато беше попитан за тях на събитие в Калифорния през май.

„Когато дадете на някого работа, дори при трудни обстоятелства, вие му давате достойнство и гордост“, каза Инфантино пред USA Today. „Това не е благотворителност. Те не дават милостиня. Не даваш нищо на никого и казваш: „Стой където си. Давам ти нещо и се чувствам добре. ”…

„Сега може би 6000 са загинали в други заводи и така нататък“, добави Инфантино, „и разбира се ФИФА не е световната полиция или отговорна за всичко, което се случва в света. Но благодарение на ФИФА, благодарение на футбола, успяхме да разгледаме състоянието на всички 1,5 милиона работници, които работят в Катар.”

Два месеца ни делят от най-голямото събитие в международния футбол. Но новините около Световното първенство през 2022 г. са по-малко за участващите страни и повече за страната домакин.

Стадион Lusail е най-новата и най-голяма футболна арена в Катар. (Снимка от Mohammed Dabbous/Anadolu Agency чрез Getty Images)