ПСЖ и Ман Сити непрекъснато „нарушават“ правилата на FFP, Ла Лига се оплаква на УЕФА

Ла Лига подаде жалби до УЕФА, в които се твърди, че Пари Сен Жермен и Манчестър Сити “непрекъснато нарушават” правилата за финансов феърплей.

Президентът Хавиер Тебас има дългогодишен проблем с двата клуба, които са подкрепени от ресурсите на суверенния фонд на Катар и съответно на управляващото семейство в Абу Даби, относно начина, по който се финансират чрез спонсорски договори, които според него не отразяват пазара отразявам.

Миналия месец Тебас беше бесен, когато ПСЖ поднови нападателя Килиан Мбапе – цел на Реал Мадрид – с отчетена заплата от £1 милион на седмица и бонус от £100 милиона при регистрация – сделка, която той описа като “обида за футбола”. обозначен “.

Президентът на LaLiga Хавиер Тебас има дългогодишен проблем с ПСЖ и Ман Сити (The Playbook/PA)

Но той продължи тази атака, като подаде официални документи в Европейската футболна асоциация срещу клуба от Лига 1, след като вече го направи срещу шампиона на Висшата лига.

„Тази седмица LaLiga подаде жалба до УЕФА срещу ПСЖ, която се добавя към друга срещу Манчестър Сити през април, на основание, че тези клубове непрекъснато нарушават настоящите правила за финансов феърплей“, се казва в изявление на LaLiga.

„LaLiga вярва, че тези практики променят екосистемата и устойчивостта на футбола, вредят на всички европейски клубове и лиги и служат само за изкуствено надуване на пазара, без да се генерират пари в самия футбол.

„Ла Лига разбира, че нередовното финансиране на тези клубове е или чрез директни парични инжекции, или чрез спонсорство и други сделки, които не са в съответствие с пазарните условия и нямат икономически смисъл.“

Манчестър Сити – Пари Сен Жермен – УЕФА Шампионска лига – Група А – Етихад Стейдиъм

ПСЖ миналия месец поднови нападателя Килиан Мбапе – цел за Реал Мадрид – с отчетена заплата от £1 милион на седмица (Tim Goode/PA)

В изявлението на LaLiga се казва, че тези оплаквания потенциално могат да бъдат разширени с добавянето на нова информация, като адвокатските кантори във Франция и Швейцария са упълномощени да предприемат официални действия.

Това не е първият път, когато Ла Лига търси санкции срещу ПСЖ и Сити за нарушаване на финансовия феърплей. Той подаде петиции през 2017 и 2018 г., само за да бъдат отхвърлени от това, което испанската лига твърди, че са “странни” решения на Арбитражния съд по спорта.

Сити не коментира, но председателят Khaldoon Al Mubarak преди това отговори на друга атака на Tebas за надуване на пазара през 2019 г., като каза: „Той говори за това как сме изкривили пазара? В това твърдение има лицемерие, което е иронично.

„Първо, нека да погледнем испанската лига, периодът, в който бяха счупени рекордите в придобиването на играчи, имам предвид кой го започна?

„Нека се върнем към световните рекорди, (Луиш) Фиго, (Зинедин) Зидан. Къде се случиха тези огромни скокове в тези трансфери?

„Г-н Тебас трябва да погледне назад към историята на тази лига и изкривяванията, настъпили през вековете.“

ПСЖ също не са коментирали последното оплакване от Ла Лига, въпреки че подчертаха, че удължаването на договора на Мбапе има финансов смисъл и е в съответствие с FFP, тъй като ще запази стойността си на претъпкан пазар, ако решат да продадат в бъдеще.

Тебас също беше поставил под въпрос подписването на Лионел Меси от ПСЖ миналото лято, когато Барселона не можеше да си позволи да поднови договора му, но клубът от Лига 1 твърдеше, че пристигането на аржентинския национал всъщност им е донесло около 12 милиона паунда.