ФИФА измества началото на световното първенство в Катар с един ден до 20 ноември

ЖЕНЕВА (АП) ФИФА официално премести началото на Световното първенство за един ден, за да даде на домакините Катар ексклузивно място в неделя вечер с глобална публика.

Сега Катар ще играе с Еквадор в Доха на 20 ноември – само 101 дни след като ФИФА реши в четвъртък – да удължи Световното първенство до 29 дни от 28-те, договорени преди седем години, когато турнирите през юни и юли бяха отложени, за да се избегне парещата жега в пустинята през лятото .

Внезапната късна смяна беше одобрена от комисия на ФИФА, която включва нейния председател Джани Инфантино и ръководителите на шестте континентални футболни органи. ФИФА съобщи, че гласуването е било единодушно.

Планът беше разкрит в сряда след няколко кръга от продажби на билети за публика по целия свят от миналата година.

[ MORE: How to watch Premier League in USA ]

„ФИФА ще се постарае да разреши всички проблеми, произтичащи от тази промяна за всеки отделен случай“, каза световната футболна организация в четвъртък относно феновете, чиито планове за пътуване са били засегнати.

ФИФА заяви по-рано тази седмица в писмо до футболни служители, предлагащо смяната тази седмица, че рисковете за феновете са „достатъчно надвишени от стойността и достойнствата на предложението“.

Твърди се, че промяната на датата е била подкрепена от организаторите на турнира в малкото, богато на газ княжество, южноамериканския футболен орган CONMEBOL и националните футболни асоциации на двата отбора.

Сега Катар ще направи своя дебют на Световното първенство срещу Еквадор в 19:00 часа местно време на 20 ноември след церемония по откриването на стадиона на 60 000-местния стадион Ал Байт.

Още новини от Световната купа

График на Световното първенство 2022 – групи, календар, график на мачовете, скоби, … Световно първенство 2022 Група A: Катар, Сенегал, Холандия, Еквадор график, програма, … Световно първенство 2022 Група B: Англия, САЩ, Иран, Уелс график, дати и договореност

Срещата на мъжките национални отбори № 49 и № 44 в света първоначално трябваше да се проведе след 24 часа на 21 ноември, след като жребият за финалите на турнира беше проведен на 1 април в Доха.

Според първоначалния график церемонията по откриването все още беше планирана преди Катар и Еквадор, въпреки че това беше третият мач от турнира и само с един час свободно време след последния съдийски сигнал за втория мач от програмата, Англия срещу. Иран.

Не е ясно защо първият мач на Катар не е насрочен за април като откриване на турнира.

В съобщението си тази седмица ФИФА призна “голямата стойност от празнична, културна и търговска гледна точка” да се проведе церемонията по откриването преди първия мач от турнира с участието на страната домакин.

Първият мач до решението в четвъртък беше Холандия и Сенегал в група А в Катар, започващ в 13:00 часа местно време на 21 ноември. Сега това се дължи на по-хладните часове в 19:00 часа в понеделник, когато Катар и Еквадор се евакуираха.

[ VIDEO: Premier League highlights ]

Плановете на спонсорите също могат да бъдат нарушени, според Рикардо Форте, бивш главен маркетинг директор на Coca-Cola и Visa, които са основните поддръжници на Световната купа, който описа късната промяна на датата като “голям проблем”.

“Те (спонсорите) поканиха и потвърдиха гостоприемството, резервираха полети и хотели и договориха цялата необходима логистика. Представете си как променяте всичко!”, написа Форт в своя акаунт в Twitter.

Промяната на откриващия мач позволява на ФИФА да следва скорошната тенденция страната домакин да има изключителен ден за изиграване на първия от 64 мача.

Това обаче е друг начин, тъй като първото Световно първенство в Близкия изток и първото от 22-то Световно първенство, което се провежда извън лятното северно полукълбо, преобърна футболните традиции.

ФИФА осигури споразумение от футболни служители по целия свят през 2015 г. за отлагане на предварително планирания турнир за обичайния период от юни до юли, когато температурите рутинно достигат 45 градуса по Целзий (113 градуса по Фаренхайт) в Катар.

Катар се ангажира да остане в редовния футболен календар и обеща новаторска технология за охлаждане на стадиони, когато кандидатства за правата за домакинство на Световното първенство през 2009-2010 г.

Когато ФИФА прие неизбежната необходимост от отлагане за по-студените месеци в Катар, трудните преговори с европейските лиги и клубове доведоха до споразумение от 2015 г. за по-кратка 28-дневна програма, за да се намалят смущенията във вътрешния футбол, който разчита на мачове през уикенда.

Европейски лиги като Висшата лига на Англия, Бундеслигата на Германия и Серия А ще играят през уикенда на 12-13 ноември, само седем дни преди новото откриване.

Тези турнири ще бъдат затворени по време на Световната купа, която приключва в неделя, 18 декември окончателно на Националния празник на Катар. Висшата лига е първата, която се подновява на 26 декември.

Докато откриващият мач в неделя вечер в Катар би трябвало да се хареса на зрителите в Азия и Европа, в САЩ началото ще бъде в 11 сутринта EST. Това поставя откриването на Световната купа в пряка конкуренция с отразяването на NFL преди мача.

Отборът по футбол на САЩ играе първия си мач от Световната купа срещу Уелс късно в понеделник в Катар.

Последни новини от USMNT

График на Световната купа 2022 г. – групи, календар, мачове, скоби, … Новини за трансфери на USMNT, на живо! Последни доклади, слухове и актуализации за американски играчи във Висшата лига 2022: Как напредват звездите на USMNT?

FIFA започва Световното първенство в Катар за един ден до 20 ноември Първоначално представено на NBCSports.com