Deloitte казва, че клубовете от най-високите класации могат да „гледат с оптимизъм“ след Covid-19

Клубовете от Висшата лига могат да „гледат напред с оптимизъм“, след като новите данни на Deloitte разкриха, че общите приходи са се увеличили до 4,9 милиарда паунда през първия пълен сезон след епидемията от коронавирус.

Ключови констатации от 31-ия годишен преглед на Football Finance Finance Corporation показват, че цифрата се е повишила с осем процента за кампанията 2020-2021 г., като е спаднала от £5,2 милиарда на £4,5 милиарда през предходната година непосредствено след пандемията.

Очаква се приходите на английските отбори от най-високия дивизион да достигнат £5,5 милиарда за сезон 2021-22 и £6 милиарда след 12 месеца, надминавайки нивата преди Covid.

Според доклада, публикуван в четвъртък, е имало възстановяване на единния европейски футболен пазар, като общите приходи са се увеличили с 10 процента до 27,6 милиарда евро (23,3 милиарда паунда), въпреки почти пълното отсъствие на фенове от стадионите през този период .

По-голямата част от мачовете на Висшата лига през сезон 2020-21 се играха без фенове (Шон Ботерил/Пенсилвания)

Това покачване до голяма степен се дължи на отложените приходи от излъчване и успеха на пренаредения турнир Евро 2020.

“Големите пет” европейски лиги – английската Висша лига, Бундеслигата, Ла Лига, Серия А и френската Лига 1 – са нараснали с три процента до 15,6 милиарда евро (13,2 милиарда паунда).

Въпреки това, Висшата лига, която генерира само 31 милиона паунда приходи от мачови дни, беше единствената от петте дивизии, която видя клубовете да подобряват общата си оперативна печалба, която кумулативно се увеличи от 49 милиона паунда на 479 милиона паунда.

Когато Висшата лига беше изключена, общите оперативни загуби на “Голямата петорка” нараснаха от 461 милиона евро (389,2 милиона паунда) до 901 милиона евро (760,7 милиона паунда).

Тим Бридж, старши партньор в спортната бизнес група на Deloitte, вярва, че клубовете от Висшата лига имат причина да бъдат финансово уверени в бъдеще.

„На ниво Висша лига, ако погледнете чисто приходите, които правят клубовете, ще кажете, че посланието е много положително по отношение на това как се справят с пандемията“, каза той пред информационната агенция на Палестинската власт .

„Очевидно това беше шок за общия бизнес модел на клубовете и те трябваше да се адаптират и да работят по малко по-различни начини.

„Но докато разглеждаме финансовите отчети на клубовете от Висшата лига, за да преминем през това, те не е трябвало да поемат големи суми външен дълг, не е трябвало да се ограничават по начини, които може би други клубове в Европа могат или някои от клубовете от Висшата лига имат.

„Въпреки че все още има предизвикателства, всички клубове от Висшата лига вече могат да гледат с оптимизъм към това, което предстои.“

Успехът на преуредения турнир Евро 2020, който беше спечелен от Италия, беше фактор за стимулиране на възстановяването на европейските футболни пазари

Успехът на преуредения турнир Евро 2020, който беше спечелен от Италия, беше фактор за стимулиране на възстановяването на европейските футболни пазари (PA).

Увеличението на приходите от Висшата лига до голяма степен се дължи на отчетената отстъпка от £330 милиона за излъчване и отлагането на някои телевизионни приходи от сезон 2019-20.

Разходите за заплати се увеличиха с пет процента до 3,5 милиарда паунда през периода, докато въпреки спада от 991 милиона паунда на 669 милиона паунда, загубите преди данъци останаха значителни, като само четири клуба отчетоха – Лийдс, Манчестър Сити и Шефилд. преди данъчен отчет.

Като цяло нетният дълг на клубовете от Висшата лига нарасна с четири процента от £3,9 милиарда на £4,1 милиарда.

Във Висшата лига Бридж смята, че е необходима “значителна промяна”, за да се гарантира дългосрочната финансова устойчивост на клубовете.

Консолидираните приходи от турнира паднаха със 78 милиона паунда до 600 милиона паунда, което представлява спад от 12 процента, главно поради спада със 150 милиона паунда в приходите от деня на мача, от 166 милиона на 16 милиона паунда.

Междувременно нетният дълг в категория 2 нарасна с £433 милиона до £1,8 милиарда, увеличение от 32 процента.

„Сега няма съмнение, че е необходима голяма промяна, за да се стимулира дългосрочната финансова устойчивост на турнира“, каза Бридж.

„Без продължително сътрудничество в цялата английска футболна система, разликата във Висшата лига, конкурентното предимство на клубовете с парашутни плащания и цикълът на клубовете, които залагат на промоция, ще продължат да растат.“

Приходите от клубовете от Лига 1 паднаха с 22 процента до £129 милиона, докато общите приходи в Лига 2 са намалели с 4 процента до £94 милиона.

Отрицателното въздействие на пандемията също така означава, че средните разходи за заплати на клубовете от Висшата лига от £5,5 милиона са надхвърлили приходите за първи път, със съотношение заплати/приходи от 103 процента.