Бивш съотборник е обвинен в нападение срещу френска футболна звезда

Бивш играч на Франция и Пари Сен Жермен беше задържан в петък и обвинен в утежнено насилие и “престъпно сдружаване” заради нападение над съотборника си Хейра Хамрауи миналия ноември, казаха прокурорите.

27-годишната Амината Диало беше арестувана в петък вечерта по нареждане на прокурорите във Версай, близо до Париж, след като полицията я арестува и отведе в ареста.

Четирима други заподозрени, мъже, за които се твърди, че са участвали в нападението, също са обвинени в нападението през ноември миналата година срещу 32-годишния Хамрауи.

Двама от тях са обвинени в тежко насилие.

– “Пречи й да играе” –

„Докато бяха в ареста, мъжете, заподозрени в участие в нападението, казаха, че някой им е казал, че трябва да спрат Хамрауи да играе“, каза източник от съда пред АФП.

Хамрауи, която има 39 мача за страната си, се завърна в ПСЖ месеци преди атаката след успешен период в Барселона, където спечели три титли и Шампионската лига миналата година.

Разследващите подозират, че мотивът зад нападението срещу нея е професионално съперничество, тъй като Диало се състезаваше с ветерана за титулярно място в халфовата линия.

Диало отрича да е замесен в атаката.

Нейният адвокат Мурад Батик не беше открит за коментар в петък вечерта.

Източник, близък до разследването, каза, че Диало “не е казала много” по време на разпита в петък, добавяйки, че “тя не е признала участие (в нападението), преди бързо да се позове на правото си да мълчи”.

От четиримата разследвани мъже, единият на 19 години, а другите на около 20 години, един е освободен, но разследването продължава.

Диало, който беше арестуван за първи път след нападението, беше арестуван за втори път, след като четиримата мъже бяха арестувани по-рано през седмицата.

Източник от правосъдието каза пред АФП, че двамата мъже са замесили Диало в нападението, което се разпитва, въпреки че тя отрече да е замесена.

Диало караше Хамрауи, звезден полузащитник на ПСЖ, прибирайки се от клубна вечеря на 4 ноември 2021 г., когато се твърди, че са били принудени да спрат от двама маскирани мъже.

След това Хамрауи беше измъкнат и ударен в краката с железен прът, което доведе до наранявания, които наложиха шевове в болницата.

“Беше засада. Тези хора ме чакаха зад камион. Те бяха на точното място в точното време. Как можаха да бъдат толкова добре информирани?” каза тя пред френския всекидневник L’Equipe през юни.

Според съобщения в медиите Хамрауи също е казала на полицията, че подозира, че Диало може да е замесен поради необичайния маршрут, по който се е прибрала вкъщи, и бавната скорост на автомобила й, когато двамата нападатели изскочили, за да спрат колата.

След нападението екипът на защитата на Хамрауи каза, че тя е била обект на кампании за тормоз, подхранвани от други съотборници заради подозрение към Диало, което е повлияло на морала на отбора и представянето на ПСЖ.

Тя е държана далеч от своите съотборници от началото на сезон 2022/23, въпреки че ветеранът – двукратен победител в Шампионската лига с Лион – настоява, че възнамерява да изпълни договора си с ПСЖ до юни 2023 г.

Спортният директор на женския отбор на ПСЖ Сабрина Деланой казва, че Хамрауи не е в плановете й за остатъка от сезона.

Диало, коронована седем пъти от Франция, е без клуб, откакто договорът й с ПСЖ изтече.

– Мъчително за женския футбол –

Атаката разтърси богатия катарски клуб и по-широката френска женска лига, докато популярността на женския футбол нараства.

Клубове в цяла Европа наливат пари в женски клубове през последните години, като ПСЖ привлече 16 000 фенове на мача си срещу Реал Мадрид само седмица след атаката през ноември 2021 г.

лъв-sjw/cw/pvh