Бум на NWSL, глобален растеж предвещава нови цели за женския футбол

Днешният гост колумнист е Сарай Бареман, ръководител на женския футбол на ФИФА.

Тази събота Angel City ще посети San Diego Wave в мач от Националната футболна лига за жени, който разпродаде новия стадион с 32 000 места. Това е доказателство за продължаващите усилия на NWSL и неговите франчайзи за развитие на играта.

Още от Sportico.com

Но това е много повече от това. Това е история за това къде е бил спортът и накъде отива.

Времето ми във футбола, както и самият женски футбол, е история, пълна с предизвикателства и пристрастия към пола. Преди десет години, когато поех ръководството на Самоанската футболна асоциация – по пътя към настоящата ми роля във ФИФА – редовно ми казваха, че нямам представа за какво говоря. Идеите и предложенията ми бяха рутинно игнорирани и често ми се присмиваха само защото бях жена.

Женският футбол също е изправен пред много препятствия, от липсата на инфраструктура и трудностите за достъп до правилните съоръжения, до негативното възприятие в много страни, че жените и момичетата дори играят футбол. В крайна сметка това е „мъжка игра“, където играчите трябва да избягват „да играят като момиче“. Независимо дали става въпрос за липса на публични и частни инвестиции, липса на медийно отразяване или категорични забрани, женският футбол се бори с всичко.

Но вижте ни сега.

Съединените щати отдавна са в челните редици на женския футбол. Все пак е толкова приятно да се види непрекъснатият растеж на NWSL – по отношение на франчайзинг и търговска привлекателност, както и брой посетители. Лигата е прекрасно вдъхновение за футбола по света. Мачът Сан Диего – Ейнджъл Сити, рекордно събитие за отбори в дебютните им сезони, е най-новият пример за лидерство на САЩ

Във ФИФА искаме да гарантираме, че този призив се повтаря по целия свят. Това лято започнахме да виждаме истински пробив.

През юли английските лъвици спечелиха УЕФА ЕВРО за жени на Уембли пред повече от 87 000 фенове и телевизионна аудитория от повече от 17 милиона само в Обединеното кралство – всичко това в страна, в която женският футбол беше преотстъпен на Футболната асоциация до 20 юни. 2017 свързаните сайтове бяха забранени през 1970 г.

Дни по-рано жените на Мароко срещнаха Нигерия във финала на Купата на африканските нации за жени, който бе наблюдаван от над 46 000 зрители. Интересът е както никога досега. Наша работа е да гарантираме, че продължава.

Футболът е най-популярният спорт в света, но остава доминиран от мъжете. В много отношения това отразява обществото като цяло. Но това, което ни вълнува е, че спортът може да бъде катализатор за промяна. Стратегиите, които FIFA прилага за овластяване на жените и момичетата по света, имат за цел да трансформират не само женския футбол, но и овластяването на жените в различни индустрии, култури и региони.

Сега повече от всякога трябва да надграждаме инерцията, която виждаме по света, започвайки със Световното първенство по футбол за жени догодина в Австралия и Нова Зеландия. Крайъгълният камък „Една година напред“ беше отбелязан миналия месец, а жребият – който ще види САЩ да се състезават като отбор №1 – ще се проведе следващия месец. С 32 отбора, това ще бъде най-голямото Световно първенство на FIFA за жени в историята и предлага уникална възможност да изведете женския футбол на следващото ниво, като вдъхновявате жени и момичета по целия свят. Като горд киви, нямам търпение турнирът да започне.

Стратегията на FIFA за женския футбол ръководи работата на FIFA за насърчаване на женския футбол. Но също така знаем, че не можем да го направим сами. Трябва да работим с публични органи, медийни организации и частни компании, за да създадем нови възможности и да укрепим продукта и неговата търговска привлекателност.

Ако успеем да направим това, вярваме, че въздействието ще надхвърли футбола. Спортът създава платформа за жените да станат лидери и да реализират истинския си потенциал. Твърде често се е очаквало жените да се провалят автоматично; Чрез спорта можем да поставим под въпрос и променим тези възприятия.

В сътрудничество с 211-те асоциации-членки на FIFA виждаме премахването на важни социални бариери за жените: 181 отбора вече се класират за световната ранглиста на FIFA за жени, повече от всякога. Тези страни ще развият чувство на гордост в своите женски национални отбори, вдъхновявайки както момчетата, така и момичетата в процеса. Това не може да не доведе до по-широки обществени последици.

Има толкова много вдъхновяващи жени във футбола, на и извън терена. Всеки има своя собствена история, но почти всички са се сблъскали с ненужни предизвикателства поради пристрастия към пола. Това, което ме кара, е да видя усмивката на лицето на младо момиче, докато вкарва първия си гол, или да я гледам как скача нагоре-надолу със съотборниците си, или да чуя как майка й и баща й крещят от гордост отстрани. Сега по целия свят започваме да виждаме тези сцени все по-често.

Световното първенство по футбол за жени следващата година обещава да направи женския футбол известен завинаги. Който и отбор да бъде коронован за световен шампион, независимо дали е САЩ или не, ние трябва да сме сигурни, че всички сме победители по някакъв начин.

Бареман е главен директор на ФИФА по женски футбол и ръководи разработването на първата по рода си глобална стратегия на ФИФА за женския футбол, която стартира през октомври 2018 г. Тя е роден в Нова Зеландия бивш футболист от самоански и холандски произход, който представлява Самоа.

Щракнете тук, за да прочетете цялата статия.