Номер 2 Бамас Райхард преобърна сценария за Saban-Kicker

Уил Райхард сочи към небето всеки път, когато рита за Алабама, и той направи много

AP Photo transref:TXRG118, transref:TXRG119, transref:TXMT

Ред.: АКТУАЛИЗАЦИИ: С AP снимки.

От ДЖОН ЗЕНОР=

AP Sports Writer=

Уил Райхард сочи към небето всеки път, когато рита за Алабама, и той направи много.

Кикърът на Crimson Tide, който е на второ място – определено най-успешният в ерата на Ник Сабан – почита Бог, а също и своя покоен баща, Гари, с този жест. Това включва печелившия удар на Райхард срещу Тексас миналия уикенд, първият му победен мач от трети клас, когато той вдигна своите Хувър Рейдърс покрай Клей-Чалквил.

Reichard and the Tide победиха Louisiana-Monroe с 63-7 в събота, седмица след като най-големият удар в кариерата му даде още един шанс да благодари на баща си.

Гари Райхард прекарваше безброй часове всеки уикенд, тренирайки сина си по футбол и ритане. Дейности, които той самият трябваше да научи от нулата, като преподаваше на сина си, разговаряше с експерти, гледаше видеоклипове и четеше всяка книга, която можеше да намери по темата.

Гари Райхард беше диагностициран с рак на панкреаса в началото на 2016 г. Той почина на 28 март на 53 години, когато синът му беше в девети клас.

„Той беше моят треньор по педали. Той беше моят треньор по футбол“, каза Уил Райхард. „Определено нямаше да съм тук без него. Всеки уикенд ходехме на полето, както повечето бащи със синове. Но той го отведе на съвсем друго ниво.

Един от начините да се справя със загубата беше да карам семейната количка за голф на една миля до гимназията и да прекарвам часове, хвърляйки удар след удар в самотно поле.

Сега той отдава почит след всеки ритник и все още преминава през същата рутина преди играта.

„Плюдната игра винаги е много специална за него“, каза майката на Райхард, Дана. „Той преживява това и мисли за баща си.

Наскоро тя се натъкна на бележник, който описва всеки негов ритник в детайли, всичко от изминатия километр до кой квадрант на гредата е минал или къде е отишла топката при пропуски.

Миниатюрната футболна топка върху стъклена витрина, която преди е стояла на нощното шкафче на баща му, сега е на скрина в апартамента на Райхард в Тускалуза.

Тези уроци и тренировки се отплатиха както за Райхард, така и за Алабама.

Неговият успех преобърна сценария за Tide Kickers, отдавна смятан за ахилесовата пета на иначе доминиращите отбори на Сабан от Алабама.

Райхард е титуляр от четири години – включително съкратен сезон на първокурсниците поради контузия – който е отбелязал 44 от 53 гола от игра, 83% процент. Той беше финалист за наградата Лу Гроза през 2020 г., когато направи всичките 14 опита за гол от игра и беше перфектен с 84 допълнителни точки.

Сабан каза, че Райхард е един от най-постоянните му играчи.

„Уил е последователен изпълнител за нас от няколко години“, каза Сабан. „Никога не съм излизала с човек, който е имал перфектен сезон. Той всъщност имаше перфектен сезон като ритник.”

Да, съвършенство като ритник на Алабама. Не е шега.

Най-известният пример за скъпо струващи грешки преди Райхард бяха четирите пропуска в така наречената Игра на века срещу LSU през 2011 г., загуба с 9-6 в продълженията.

Райхард си спомня как е гледал мача у дома със семейството и приятелите си.

След това имаше Kick Six около две години по-късно, когато дълъг гол от полето не успя и Крис Дейвис от Auburn го върна със 109 ярда във финалната игра. И това е само краткият списък.

Проблемите с ритането на Алабама почти се превърнаха в национален удар за отбор, който се справяше с всичко останало толкова добре. И вместо да сплаши Райхард, той беше привлечен от Тускалуза. Както Дана, която се омъжи повторно през лятото, каза за този вид увереност: „Той позволява на вярата му да надделее над страха му“.

По време на разговор в Zoom със Сабан, когато Райхард подписа за Алабама, тя каза на треньора, че иска той да има доверие в това да го изпрати за удар.

„Това винаги е било нещо, което винаги ме е мотивирало, откакто съм тук, и ще продължи да ме мотивира да се опитвам да обърна това“, каза Райхард, добавяйки, че иска да помогне на „елитен специален екип в Алабама да поддържа програмата“.

„Не е добра позиция, когато си в отбор и всички те смятат за най-лошата група в отбора“, каза той. „Това е нещо, което кара всички специалисти тук всеки ден.“

От друга страна, проблемите на Алабама са стара новина в наши дни.

Още AP College Football: https://apnews.com/hub/college-football и https://twitter.com/ap-top25. Регистрирайте се за бюлетина за колежански футбол на AP: https://tinyurl.com/mrxhe6f2