На фона на расистки критики и злоупотреби, Винисиус младши и бразилските звезди отговарят с танци и веселие

Винисиус младши танцува с Родриго, неговия наследник Бразилия и съотборници от Реал Мадрид, след като Родриго отбеляза първия гол на Реал срещу Атлетико Мадрид в неделя. (Снимка от David S Bustamante/Soccrates/Getty Images)

Винисиус младши е подложен на натиск и критика, откакто се присъедини към Реал Мадрид като тийнейджър.

Той танцуваше с топката в краката си, въпреки че външните съмнения и вътрешното разочарование нарастваха. Той танцуваше от радост, особено когато головете и асистенциите започнаха да текат. И има част от испанците – твърде сериозна, възрастна и предимно бяла част – които се притесняват от продължаващото му добро състояние.

Педро Браво, топ испански футболен агент, представи този сегмент в популярно телевизионно шоу тази седмица, предизвиквайки огнена буря, която бушува през уикенда.

„Винисиус ще трябва да уважава противниците“ каза Браво, след няколко превода. „Ако искате да танцувате, отидете на Sambadrome в Бразилия. В Испания трябва да уважаваш съперниците си и да спреш да се правиш на маймуна.”

За Виниций и други подтекстовете бяха очевидни. „Ксенофобията и расизмът“, каза Вини, са нараняващи и не са нищо ново. Във видео, публикувано в социалните медии в петък вечерта, отговорът на Вини беше красноречив и строг.

Но през следващите 48 часа, на футболните игрища в цяла Европа, той и други бразилски звезди отговориха точно както Вини обеща: с радост и танци.

Вини Джуниър: “Танцувайте, където пожелаете”

Браво се извини “искрено” и туитна че неговото „намерение не е било да обиди никого“. Испанец след испанец изтъкнаха, че “hacer el mono” играй на маймуна е испански идиом, приблизително еквивалентен на мотая се. Въпреки това Вини и безброй чернокожи мъже бяха виждали тази „конспирация“ и преди.

„Станах жертва на ксенофобия и расизъм в едно изказване“, каза възможно най-ясно 22-годишното бразилско крило във видеото си. „Но нищо от това не е започнало вчера.

„Преди няколко седмици започнаха да криминализират танците ми“, продължи той. „Танци, които не са мои. Те са от Роналдиньо, Неймар, [Lucas] пакета, [Antoine] Гризман, Жоао Феликс, Матеус Куня. Те са фънк изпълнители, бразилци самбисти, от регетон артисти и от чернокожи американци. Те са танци за празнуване на културното многообразие на света.”

Той формулира каква според него е причината за критиката, че „Щастието пречи [people]; късметът на черния бразилец да спечели Европа ги притеснява много повече.”

Той взе под внимание извинението, „но ти го повтарям, расистко: няма да спра да танцувам“, зарече се той в края на двуминутното си видео. „Няма значение дали е на Sambadrome, Bernabeu или където и да е.“

А в неделя той танцува на Естадио Метрополитано на Атлетико Мадрид.

Той танцува с бразилския си съотборник в Реал Мадрид Родриго, след като 21-годишният футболист отбеляза брилянтен гол, за да изведе Реал пред Атлети.

Той танцува в наказателното поле и стреля встрани от гредата за втори реален удар. Той подскачаше из терена, за да празнува с Федерико Валверде, който отбеляза гола.

И той написа в Туитър на Родриго след победата с 2-1: “Танцувайте, където искате.”

Ла Лига, испанската футболна федерация, мълчи

Неделният Метрополитано обаче разкри мащаба на испанския проблем посред бял ден. Нямаше извинения, нямаше погрешни тълкувания, докато хилядите фенове на Атлетико Мадрид гордо скандираха: “Eres un mono, Vinicius, eres un mono!”

— Ти си маймуна, Виниций, ти си маймуна!

В крайна сметка се появиха десетки видеоклипове вътре и извън стадиона.

Властите трябва да решат социалния проблем, който се проявява във футбола. Отговорността трябва да бъде на Ла Лига и Испанската футболна федерация, които могат да наложат санкции. Часове след мача в неделя те дори не бяха признали публично широко разпространените доказателства за расистки скандирания и словесни обиди. Това и много повече трябва да се промени.

Но Вини не може и не трябва да го променя. Всичко, което може да направи, е упорито да поддържа радостта си. Той беше насърчен да направи това от своите сънародници бразилци, след като коментарите на Браво го удариха.

„Дриблирайте, танцувайте и бъдете себе си“, каза му Неймар в публикация в Instagram.

Габриел Жезус, друга чернокожа бразилска звезда, вкара за Арсенал в неделя сутринта и танцува веднага след това. „Партито беше за моя човек Виниций младши“, каза той.

Дори Пеле, най-известният син на Бразилия, се изказа и предложи подкрепата си. “Футболът е радост. Това е танц. Това е истински купон”, каза той написа в Twitter. „Докато расизмът все още съществува, ние няма да позволим това да ни попречи да продължим да се усмихваме.“

Това направи Виниций в неделя. “Продължаваме да танцуваме!” написа той в отговор на едно от хилядите съобщения за подкрепа от Бразилия.

Когато Неймар му каза да направи точно това, той цитира и написа туита: “Винаги!”