MLS ще разследва обвиненията, че Taxi Fountas на DC United е произнасял думата N на играчи на Inter Miami

18.09.2022 г.; Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ; Защитникът на Inter Miami CF Деймиън Лоу (31) и нападателят на DC United Taxiarchis Fountas (11) са разделени от защитника на Inter Miami CF Кристофър Маквей (4) след инцидент през второто полувреме на Audi Field. Задължителен кредит: Джеф Бърк-USA TODAY Sports

Играчите на Интер Маями и старши треньорът Фил Невил заявиха в неделя, че нападателят на DC United Taxi Fountas е използвал расистки обиди на един от техните играчи по време на мач от MLS между двата отбора.

Инцидентът дойде през второто полувреме на победата с 3-2 в Маями и доведе до петминутно спиране на играта, докато реферът Исмаил Елфат инициира протокол на МЛС заради обвинения в расово насилие на терена.

Невил каза след мача, че „беше използвана дума, която е неприемлива в обществото. Това е най-лошата дума на света.”

Адвокатът на защитата на Маями ДеАндре Йедлин каза, че Фонтас го е нарекъл “думата N” след конфронтация между Фонтас и адвоката на защитата на Маями Деймиън Лоу. (Фонтас, гръцка звезда, която се присъедини към DC United по-рано тази година, е бяла. Лоу, ямаец, е черен.)

Елфат, в писмени отговори на въпроси от репортера на басейна Пабло Маурер, каза, че “нито един служител не е чул расистки или обидни думи”. Говорителка на MLS каза пред Yahoo Sports, че разследването на лигата ще започне незабавно.

Мениджърът на Ди Си Юнайтед Уейн Рууни, който извади Фонтас от играта почти веднага след инцидента, каза: „Имаше жалба, която със сигурност ще разгледам. Не мога да кажа много повече.”

Инцидентът между Taxi Fountas и Damion Lowe

Първият сблъсък между двамата футболисти се случи в края на 59-ата минута. Фонтас предизвика Лоу за топката, когато Лоу подаде обратно към собствения си вратар. След като пусна топката, Лоу изглежда вдигна лакът. След това Фаунтас бръкна Лоу в гърдите и двамата отидоха гърди в гърди и чело в чело за няколко секунди, вероятно разменяйки думи.

Няколко секунди по-късно Elfath прекъсна играта. Той говори с Лоу, след това с капитаните на двата отбора. Той изтича до кулоарите, за да говори с Рууни и Невил и изглежда обясни, че е имало обвинения в расизъм и че е следвал съответните протоколи.

След това Елфат се върна на терена и даде жълти картони на Фонтас и Лоу. След кратка дискусия Елфат поиска топката и се подготви да поднови играта. Няколко секунди по-късно телевизионните камери се върнаха към Фонтас и Лоу, а Лоу беше наполовина сдържан, наполовина утешен от съотборник, сочещ към Фонтас.

Няколко секунди по-късно изглежда, че Лоу обяснява на други играчи на DC United, че Fountas го е нарекъл “N*****”. (Шоуто на ESPN+ пропусна частта от инцидента, в която се твърди, че е настъпила обидата.)

Междувременно Йедлин и други играчи на Маями бяха дошли встрани. Йедлин каза след мача, че е казал на Невил, че ако не бъдат взети мерки, той и съотборниците му няма да продължат играта.

Играчите на Интер Маями нямаше да продължат играта, докато не се направи нещо с Фонтас. Невил и Рууни, бивши съотборници в Манчестър Юнайтед в Англия, разговаряха няколко пъти по време на едноминутната пауза. В крайна сметка Елфат тичаше обратно към страничните линии и се сгуши с двамата треньори. Лоу отиде встрани, докато разговаряше с Равел Морисън и Крисчън Бентеке от DC United, и двамата също чернокожи.

Играта в крайна сметка беше подновена в 65-ата минута – но само след като Елфат говори с Лоу с ръка около рамото на играча и едва след като Невил потупа Рууни по бузата, докато двойката се връщаше на съответните си пейки.

По-малко от минута по-късно Рууни изпрати заместник вместо Фонтас и прегърна Фонтас, когато 27-годишният играч на звездите напусна терена.

Говорител на DC United каза в изявление два часа и половина след мача, че клубът е „наясно с обвиненията, отправени срещу играч по време на мача срещу Inter Miami CF. Клубът ще работи в тясно сътрудничество с Мейджър Лийг Сокър и Интер Маями, за да разследва инцидента.”

Маями спечели мача с гол на Гонсало Игуаин в промененото време. Йедлин обаче каза според Miami Herald, че „в края на деня дори не се чувства като победа поради този невероятно тъмен момент, така че сега ще видим какво прави MLS от това, трудно е разберете, че това все още се говори през 2022 г.” Можем да носим тениски и да издигаме надписи „Кажи не на расизма“, но кога ще заемем твърда позиция?”