как един треньор остана във футбола въпреки тревожните обвинения

<span>Снимка: Anna Gowthorpe/REX/Shutterstock</span>” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/0Wg.G8gvWFSsDRK36K7nFg–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtoPTU3Ng–/https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/ k6ngPBanBq_EZKsZo7XtIw–~B/aD02MDA7dz0xMDAwO2FwcGlkPXl0YWNoeW9u/https://media.zenfs.com/en/the_guardian_765/8c67e6a97b4182e46c92f7085864bf0d” data-src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/0Wg.G8gvWFSsDRK36K7nFg –/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtoPTU3Ng–/https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/k6ngPBanBq_EZKsZo7XtIw–~B/aD02MDA7dz0xMDAwO2FwcGlkPXl0YWNoeW9u/https://media.zenfs.com/en/the_guardian_765/8c67e6a97b4182e46c92f7085864bf0d”/ ></div>
</div>
</div>
<p><figcaption class=Снимка: Anna Gowthorpe/REX/Shutterstock

Липсата на прозрачност и неуспехът на Университета в Толедо и Центъра за безопасен спорт на САЩ да завършат разследването на обвинения в сексуално посегателство срещу треньора по женски футбол Брад Еванс отвориха вратата за него да продължи да тренира момичета и млади жени, според хора, които бяха знае как Еванс е бил нает за последващи работни места.

Както по-рано беше разкрито от Guardian, на Евънс беше позволено да се оттегли от ролята си на ръководител на успешна програма за женски футбол в университета в Толедо през 2015 г. По онова време в оставката се посочваше „неподходяща връзка“ с колежка, въпреки че университетът беше наясно с опасенията, изразени от играчи и семейства, включително обвинения в сексуално насилие.

Университетът прекрати разследването на тези оплаквания, когато той подаде оставка – което означава, че твърденията на бивши служители почти са изчезнали. Еванс никога не е бил съден за обвиненията.

След като напусна Толедо, Евънс впоследствие беше нает на ръководни позиции в Младежката футболна асоциация на Охайо Север и Международния футболен клуб, регионален младежки футболен център, базиран близо до Кливланд, Охайо.

Мениджърът на Internationals Soccer Club Кери Сарвър нае Евънс през 2020 г. за треньорска роля в отбора. Тя каза пред Guardian, че не знае за обвиненията срещу него в Толедо. „Знаех, че той е напуснал университета в Толедо поради неподходящи отношения с колега и това е всичко, което знам“, каза тя.

„Казаха ми, че това е връзка с възрастен колега и от тази гледна точка това е личен въпрос между него и съпругата му, семейството му и работодателя му. В този момент това беше всичко, което знаех и там започна и свърши.”

Сарвър в момента също така е помощник-треньор на женския национален отбор на Нова Зеландия, докато се подготвят за Световното първенство за жени през 2023 г. Тя има дълго резюме, което включва работа като скаут за младежките национални отбори на Футболната федерация на Съединените щати и като помощник-треньор за младежкия отбор на USWNT U18.

„Можем само да продължим това, което знаехме тогава“, каза Сарвър. „Проследихме всички процеси – проверка на криминално минало – и нямаше червени знамена. Всички треньори, които наемаме или които работят с нашите отбори, се обучават от SafeSport всяка година, така че той отбеляза всички тези полета. Действах според това, което тогава знаех, че е истина.

Свързани: „Това разтърси света ми“: футболен треньор от Охайо, сексуално неправомерно поведение и системата, която го защитаваше

Прагматичният възглед на Сарвър обаче не се споделя от някои родители във футболната общност. След като Guardian разкри обвиненията срещу Еванс през юли, публично достъпна публикация във Facebook подчерта как липсата на прозрачност относно напускането на Евънс от университета в Толедо наранява младежката футболна общност. „Брад беше клубен мениджър на дъщеря ми в продължение на няколко години. Той я караше да се чувства толкова неудобно. Тя почти се отказа от футбола заради него. Много от съотборниците им го направиха. Знаехме защо той напусна UT и не можахме да разберем защо е бил нает като клубен треньор“, се казва в публикацията.

След като завършва университета в Толедо през 2015 г., Еванс е назначен от Северната младежка футболна асоциация на Охайо за роли, включително ръководене на програмата за олимпийско развитие. Човек, запознат с процеса на набиране на персонал, каза пред Guardian: „Все още съм шокиран до ден днешен, че този човек изобщо беше пуснат обратно във футбола.“

„Имаше неща, които не бяха направени както трябва в Охайо Норт, които го накараха да бъде нает“, каза човекът, пожелал анонимност, страхувайки се от професионални и лични последици за американската футболна общност.

„По дяволите, да [his behavior] беше известно по това време. Те знаеха. Всеки в този съвет знаеше миналото му. По принцип беше, да, познаваме го, харесваме го, историите не са верни, това са просто деца от колежа, които си измислят истории. Засрами се.”

Лицето добави: „Не беше консенсус на борда да го наеме. Имаше няколко души в борда на Охайо Север, които бяха категорично против, но техните гласове нямаха значение.”

Том Търнър беше треньорският директор на Северната младежка футболна асоциация на Охайо по време на набирането на Еванс и се смята, че е бил движещата сила зад наемането, според множество източници. В момента Търнър е посочен като директор за растеж и развитие на членството във Футболната асоциация на Охайо. Търнър не отговори на множество имейли и телефонни искания за коментар от Guardian.

Северната младежка футболна асоциация на Охайо стана Футболна асоциация на Охайо (OSA) през 2021 г. Еванс продължи да ръководи щатската програма за олимпийско развитие и програмите за обучение на футболни треньори в САЩ, докато Guardian не разкри обвинения в малтретиране от шест жени.

„Не бяхме наясно с обвиненията и нямаме представа за практиките за наемане на други компании или организации“, каза главният изпълнителен директор на OSA Гордън Хендерсън в имейл до Guardian.

Оттогава OSA премахна всякакво споменаване на Евънс от уебсайта си, твърдейки, че обвиненията вече са в юрисдикцията на Центъра за безопасен спорт на САЩ. Хендерсън каза, че работата на Евънс в организацията е приключила на 29 юли 2022 г., няколко седмици след публикуването на доклада на Guardian.

„Университетът на Толедо знаеше [about his behavior] и те му позволиха да се оттегли и да се преструва, че нищо не се е случило“, каза Мишел Сандор, която е играла под ръководството на Еванс в университета Ашфийлд в Охайо от 1996-2000 г.

Днес Сандор е треньор по футбол в гимназията и казва, че е избягвала да посещава треньорски събития, на които Евънс е трябвало да присъства.

“[Toledo] изложи всички тези жени на опасност“, каза Сандор. „Тогава футболната асоциация на Охайо го нае, знаейки, че поведението му ще наложи той да подаде оставка. Той не е толкова велик треньор, че да не можете да намерите друг. Че ще наемете някой, който [allegedly] Малтретирани жени, вместо да намерят следващия най-добър треньор? Ужасно е.”

Американският център за безопасен спорт – организация, създадена през 2017 г., за да разследва и подчертава проблемите, свързани със сексуално насилие и други неправомерни действия в олимпийските и параолимпийските спортове – също получи доклад за поведението на Еванс през 2019 г., но не проведе разследване.

Този доклад, от бившия помощник-треньор на университета в Толедо Кандис Фабри, предполага сексуално насилие от страна на Еванс, за което преди това е докладвано на университета. Докладът на Фабри доведе до няколко обмена на имейли и два разговора с разследващи, а Фабри беше помолен да събере информация от името на SafeSport за други потенциални жертви и да препрати всички подробности на организацията. Въпреки че SafeSport знаеше за обвинение срещу Евънс, агенцията не го разследва по това време.

Свързани: „Казах им така“: Как няколко системи се провалиха, когато беше докладвано предполагаемо сексуално неправомерно поведение на треньора на Толедо

„SafeSport го знаеше [in 2019] какво докладвах на Толедо и как Толедо не казваше истината, когато подаде оставка“, каза Фабри. „Това е най-разочароващото – моята история не беше достатъчна, винаги са ме молили да видя дали мога да убедя други да излязат, така че наистина да се проведе разследване и след това два органа, които могат да разследват и да направят заключения – Толедо и SafeSport – не са направили нищо. Те знаеха, че той е наоколо и от мен зависи да накарам достатъчно хора да излязат напред, за да направят нещо.”

The Guardian отправи няколко искания за коментар до Центъра за безопасен спорт на САЩ и чрез базирана във Вашингтон фирма за връзки с обществеността. След няколко обмена на текстови съобщения и имейли Центърът за безопасен спорт на САЩ не предостави никаква информация или говорители на Guardian.

Според неговия уебсайт, „Законът за защита на млади жертви от сексуално насилие и SafeSport Authorization Act от 2017 г. кодифицира Центъра за безопасен спорт на САЩ, организация с нестопанска цел 501(c)(3), като национална организация за безопасен спорт.“ Законът от 2017 г. дава на SafeSport правомощия да разследва съобщения за злоупотреба и неправомерно поведение в Олимпийското и Параолимпийското движение на САЩ, включително футбола. Центърът се финансира от годишен принос от 20 милиона долара от Олимпийския и Параолимпийския комитет на САЩ, като част от това финансиране идва от спортни федерации, които плащат такси – на практика вид глоба – въз основа на броя на обвиненията, направени от центъра за докладвани.

Разследване на ABC News от 2022 г. на Центъра за безопасен спорт на САЩ установи, че „системата е позволила на предполагаеми серийни насилници да се върнат към спорта си с малко или никакво публично предупреждение, намалявайки доверието на някои спортисти и техните защитници в работата на центъра, което на свой ред застрашава способността на центъра да функционира ефективно.

Американският център за безопасен спорт може да забранява и спира на лица да участват във всеки спорт под егидата на USOPC. Тези лица са включени в централизираната дисциплинарна база данни. Въпреки че Еванс не беше изправен пред санкции, когато Центърът за безопасен спорт на САЩ за първи път получи доклад за предполагаемото му поведение през 2019 г., разследването на Guardian го посочи като „временно отстранен“ на 11 юли 2022 г.

„При инциденти като този, може ли да има повече подкрепа и повече инструменти, които да хвърлят светлина върху това?“, каза Сарвър. — Мисля, че отговорът е да.

Лицето, запознато с начина, по който Еванс е бил нает от Северната младежка футболна асоциация на Охайо през 2017 г., добави: „Тъжно ми е за тези момичета [at Toledo]. Тъжен съм, че един университет позволи това, който продължи да позволява, го отмени, но футболът на Охайо Север каза: „Това е добре. Върнете се в Охайо.

  • Брад Евънс не отговори на множество искания за интервю или изпратени по имейл въпроси относно конкретни обвинения за времето му в Толедо. Той даде пред Guardian изявление за напускането си от университета.

    „През 2015 г. ме помолиха да отговоря на въпроси относно отношенията ми с някои бивши колеги. Беше ясно, че моите взаимодействия с тези колеги показаха лоша преценка от моя страна и бяха в разрез с политиката на университета, а оставката беше най-доброто за всички замесени“, пише Еванс.

    „Чрез консултирането научих много за причините за моето поведение. Считам се за голям късметлия, че имам подкрепата на съпругата си в този процес. Заедно продължавам да се уча да ставам по-добър човек. Дълбоко съжалявам, че разочаровах толкова много хора, но продължавам да работя за създаване на положително бъдеще. Благодаря ви за възможността да представя моята гледна точка.“