Спортните лидери виждат Африка като източник на таланти и инвестиционна дестинация

Африка предлага огромен неразвит пазар за глобален спорт, с хиляди спортисти, готови да се присъединят към международните редици само ако бъдат направени големи инвестиции, казват лидери и звезди в индустрията.

Но са необходими повече партньорства между правителството и частния сектор, за да се даде тласък на африканския спорт и да се въведат млади играчи във висшите лиги на футбола, баскетбола и дори американския футбол, казаха участници в бизнес форум в понеделник.

Говорейки в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, комисарят на НБА Адам Силвър приветства Африка като пълна със спортен потенциал, отбелязвайки, че повече от 10 процента от играчите в световната висша баскетболна лига са родени в африкански страни или имат африкански родители.

„Все повече играчи от NBA и WNBA биват откривани, подхранвани, развивани и след това способни да играят на най-високо ниво“, каза той за по-младите поколения в региона и ползите от разширяването на програмите за обучение на младежи там.

Силвър също подчерта, че спортът трябва да се разглежда като икономически жизнеспособен в Африка, за да привлече “буквално милиарди инвестиции, които са необходими”.

„За да убедим… страхотните бизнесмени да инвестират в инфраструктура, трябва да покажем, че това е истински бизнес – че има реална възвръщаемост с течение на времето“, каза той.

Форумът включваше бивши звезди от НБА като американеца от конгоански произход Дикембе Мутомбо, сензацията на WNBA Чини Огвумике, който е от нигерийски произход, и настоящия нападател на Торонто Раптърс Паскал Сиакам, камерунец, който привлече вниманието на момчетата скаути в лагера на Баскетбол без граници в Южна Африка.

Американският футбол също увеличи присъствието си. Повече от 100 настоящи играчи от NFL са африканци, според Osi Umenyiora, шампион на Super Bowl, който ръководи инициатива на NFL за разширяване на потока от нови таланти от страни като Гана и Нигерия.

„От бизнес гледна точка всъщност би имало смисъл да правя бизнес в Африка сега“, каза Уменьора на публиката, добавяйки, че NFL наскоро отвори нови лагери за играчи в Африка.

– “Заземен” –

Дискусията идва в тандем със стартирането на новата Африканска суперлига, която има големи парични награди за 24-те футболни клуба, които се класират за първото издание догодина.

Президентът на Африканската футболна конфедерация Патрис Мотсепе каза, че докато връзката на Африка с европейските и американските лиги е „важна“, Суперлигата ще „привлече милиарди долари във футбола в Африка, за да плати за най-умните и талантливи млади африканци и да ги задържи континентът.”

Най-младият златен медалист на 100 метра с препятствия, Тоби Амусан, който стана първият световен шампион на Нигерия по лека атлетика през юли, предупреди, че липсата на инфраструктура в Африка, включително съоръжения за тренировки, може да насърчи изтичането на мозъци от спортисти.

„Не казвам, че не трябва да ходите на други места“, каза Амусан, който живее в Тексас, пред АФП.

„Но когато правителството и частният сектор позволяват подобни неща да се случват в Африка, ние държим краката си на земята в нашите страни и не ги оставяме просто да мигрират към други страни.“

Ръководителят на новата висша баскетболна лига на региона също говори за деликатния баланс между набирането на международни играчи и местното спортно развитие.

„Африка трябва да спре да бъде износител през цялото време“, каза Амаду Фол, президент на Баскетболната африканска лига, която стартира миналата година.

mlm/sct/caw