„Запишете ме – ще го направя.“ Момичетата играят ритнитопки, защитници за гимназиалния футболен отбор

ИНДИЯНАПОЛИС — Танер Бери отнема около половин секунда, за да отговори на въпроса кой е любимият й начин да играе футбол.

— Бий — каза тя. „Това помага за справянето. В дните на прилепи мога да извадя всичко.

Бери, който е посочен с тегло 5-5 и 145 паунда (и това вероятно е прекалено много и в двата случая), е първокурсник в гимназията Park Tudor в Индианаполис. Занимава се с футбол от 6-годишна. Бери може да не изглежда като среден защитник, но тя играе като такъв. В скорошен университетски мач срещу Лапел (Индиана) гимназия, тя изтръгна топката от хватката на бягащия бек и полетя в обратната посока.

„Видях топката навън и просто започнах да я късам“, каза Бери. „След това тичам по терена. Не съм най-бързият, така че ме хванаха, преди да стигна до крайната зона. Но получих принудително пипане. Имам някои принудителни бъркания.“

Бери е само едно от двете момичета, които играят във футболния отбор на Парк Тюдор този сезон. Пейдж Дил, второкурсничка, е начинаещ защитник на Park Tudor’s 11-0-1, класирана под номер 1 в клас А футболен отбор за момичета.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ: Регистрирайте се, за да получавате спортни новини и функции във входящата си поща

Миналата година футболният треньор на Парк Тюдор Спенсър Съмървил спомена на Дил, че футболният отбор се нуждае от ритник този сезон. Първоначално Дил не беше сигурен дали Съмървил говори сериозно. След като потвърди, че е той, тя се замисли.

„Това не беше мъртво „да“, каза тя. „Винаги съм го оставял настрана. Тогава моите футболни приятели се приближиха и казаха: „О, това е толкова готино, че ще го ритнеш.“ Така че в края на миналата година си казах: „Добре, Съмървил, запиши ме – ще го направя.“

Основният спортен приоритет на Копър за есента е футболът. Тя тренира с футболния отбор и след това се присъединява към футболния отбор, за да извършва специална екипна работа в края на тренировката.

Но футболът е нещо повече от хоби за Дил. Тя го прие сериозно през лятото – и тя е наистина добър ритник. Тя има 21 към 23 опити за допълнителни точки този сезон и има гол от крак до игра от 45 ярда на тренировка.

„Тя не е „добра“ за момиче. Тя е просто добра.”

„Тя не е „добра за момиче“, каза треньорът по ритане Марк Хаги, който работи с Дил от няколко седмици. „Тя просто е добра. Тя е много добра, много гладка. Тя не трябва да работи усилено, за да го изрита далеч. Повечето деца на нейната възраст започват от тениската. Тя рита от пода, което е шокиращо. Повечето момчета не ритат толкова далеч на тяхната възраст.

Бери и Дил играят на различни позиции и имат драматично различно футболно минало. Бери играе с отбори за момчета в младежката програма на Tab, докато расте, а след това в средното училище за Park Tudor, когато посещава Paramount. Дил никога не е играл футбол преди този сезон.

Наличието на още едно момиче в екипа е утеха както за Бери, така и за Дил.

Пейдж Дил, ритачка от втория курс на момчешкия футболен отбор на Park Tudor Panthers и начален защитник на момичешкия футболен отбор, тренира ритниците си със съотборниците си Адам Верма, който държи топката, и Нолан Уайтхед, който хваща топката.

„Първоначално беше като „О, още едно момиче – това е страхотно“, каза Дил. „Говорихме за много неща и беше хубаво да имам някой в ​​съблекалнята с мен, тъй като ние сме единствените момичета. Тя е наистина мила и има много повече опит във футбола от мен. Мисля, че е страхотно, че и двамата сме тук.”

Самървил, в четвъртата си година като треньор на Парк Тюдор, каза, че двете момичета харесват публиката, включително сред учениците в училище. Summerville вярва в интеграцията на футболните отбори, независимо от пола. По време на първата си година като треньор на Парк Тюдор той помоли Грейси Круз, тогава учител в Парк Тюдор и бивш играч на ръгби в Харвард, да се присъедини към неговия треньорски щаб и да научи отбора как да играе ръгби.

Круз отначало помисли, че Съмървил се шегува. „Казах: „Хей, ако не се шегуваш, може ли да поговорим по-сериозно?“, каза Круз.

Тя се присъедини към екипа и тренира в Park Tudor в продължение на две години, преди да заеме учителска позиция в Индонезия, където е сега.

„Това беше първият ми опит като треньор“, каза Круз. „Научих толкова много от Спенсър и другите треньори в отбора. Те също бяха много учтиви, уважителни и сътрудничещи. Той ми даде възможност да уча играчите на ръгби битка и аз ги уведомявах, ако видя нещо по време на тренировка. Това беше страхотна възможност за мен.”

Футболът отвори врати

Бери, който иска да играе футбол в колежа и евентуално в професионалната лига на Националната футболна конференция на жените, каза, че футболът е отворил врати. Тя каза, че преходът към гимназиалния футбол в Park Tudor е бил „доста лесен“.

„Това ми помага да се сприятелявам“, каза Бери. „Това ми помогна да стигна до Парк Тюдор и е една от причините да разбера за Парк Тюдор на първо място. Екипът тук беше наистина гостоприемен.”

Танер Бери, (43), новобранец, който бе избран за WNFC All-Star Showcase и има 4 мача в университета тази година, вдясно, провежда тренировки със съотборници на 14 септември.

Танер Бери, (43), новобранец, който бе избран за WNFC All-Star Showcase и има 4 мача в университета тази година, вдясно, провежда тренировки със съотборници на 14 септември.

Тя знае какво е да се чувстваш нежелан. Тя каза, че е играла за треньор в неактивна младежка лига, който нарочно ще я постави на тренировки срещу по-възрастни и по-силни играчи.

„Мога да кажа, че не ме харесва като играч или като човек“, каза тя. „Той ме постави в опасни ситуации. Но аз се измъкнах оттам.”

Бери, който беше избран за WNFC All-Star Showcase миналото лято, има четири битки в университетския отбор този сезон.

„Тя има наистина висок футболен IQ от толкова много игра“, каза Съмървил за Бери. „Тя игра за Midwest Colts, които преподават основи и наблягат на добрия футбол от самото начало. Ако може да стане по-голяма, по-силна и по-бърза, тя ще има равни възможности с всички останали и ще намери пътя си към по-видни роли. Тя има възможност.”

копър също. Тя вече беше в голям мач преди две седмици при победата за завръщане на Park Tudor с 47-42 над Traders Point Christian, когато Panthers възстановиха удара си отстрани в края на четвъртата четвърт и го превърнаха в печеливш тъчдаун.

„Бях нервен“, каза Дил. „Вече дори не знам какво ми минаваше през главата. Но не си мислех: „Ако объркам това, ще загубим“. Просто го ритах като футболна топка. Но се получи. И след мача си казах: „Ако не бяхме получили този шут отстрани, нямаше да спечелим.“

Dill направи първия си мач в петък при загубата на Park Tudor с 34-20 в Cincinnati Country Day. Но връхната точка на техния сезон може да бъде нещо различно от ритник или подхващане.

„Излязох на терена на полувремето (на домакински мач), за да ритам, и един човек се приближи до мен и каза: „Дъщеря ми обича да те гледа как риташ“, каза Дил. „Не че трябва да бъда модел за подражание, но може би някой, който види мен или Танер, ще ги накара също да искат да играят.“

Кайл Неденрип е гимназиален спортен коментатор за Индианаполис Стар. Последвайте го в Twitter @Кайл Неденрип.

Тази статия първоначално се появи на Indianapolis Star: High School Football: Indiana Team Girls Player Kicker Linebacker