Толедо е изправен пред жалби по дял IX, защото не успя да отговори на обвиненията срещу треньора по женски футбол

<span>Снимка: Visionhaus/Getty Images</span>” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/V3H7CZJjkJAJgQAZaNt5Rg–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtoPTU3Nw–/https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/.J962ggiStYES6hkdTL3QQ –~B/aD02MDA7dz05OTk7YXBwaWQ9eXRhY2h5b24-/https://media.zenfs.com/en/the_guardian_765/3a779636931637324f2e3de875a255a8″ data-src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/V3H7RgJAtAZ5JRgJjkJak /YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtoPTU3Nw –/https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/.J962ggiStYES6hkdTL3QQ–~B/aD02MDA7dz05OTk7YXBwaWQ9eXRhY2h5b24-/https://media.zenfs.com/en/the_guardian_765/3a779636931637324a785a2e3de ></div>
</div>
</div>
<p><figcaption class=Снимка: Visionhaus/Getty Images

Според човек, запознат със случая, Службата за граждански права на Федералното министерство на образованието е получила няколко жалби за възможни нарушения на дял IX от университета в Толедо. Жалбите последваха разследване на Guardian относно твърдения за сексуално насилие, сексуален тормоз и емоционално насилие от бивш треньор по футболната програма на университета.

Службата за граждански права каза, че не е коментирала конкретни случаи, но изглежда – въз основа на вътрешни имейли от OCR, придобити от Guardian – че има област на интерес, като например Title IX на университета Office Toledo, който не успя да се справи адекватно обвинения срещу бивши съпруги от футболния треньор Брад Еванс, когато той беше информиран за обвиненията в сексуално насилие над помощник-треньор и емоционално малтретиране на играчи.

Свързани: „Всеки си знаеше миналото“: Как един треньор остана във футбола въпреки тревожните обвинения

The Guardian също може да разкрие, че Футболната федерация на Съединените щати, ръководният орган на спорта в САЩ и единственият ръководен орган в САЩ, признат от ФИФА, е безсилен да се намеси в случаи на малтретиране в колеж и гимназия, както е отговорен за тези случаи Спортът на тези нива не носи отговорност.

Случаят в Толедо разкри сложна спортна система в Съединените щати, пълна с вратички, които не успяват да защитят спортисти и млади треньори от сексуален тормоз или злоупотреба от страна на властимащите. Вместо да защити уязвимите спортисти и младите треньори, той защитава нарушителите и институциите от отговорност.

Предполагаемите тормозители и насилници често не са подведени под отговорност и дори със сериозни обвинения, висящи над главите им, могат да заемат работа другаде, докато се разгръща бавен процес на отговорност или обвиненията са или неправилно характеризирани, или изобщо не са напълно разследвани.

„Образователните институции, които позволяват на треньорите да продължат да работят и да взаимодействат със студенти-атлети, след като са научили за обвинения в сексуално насилие срещу тях, се излагат на риска да действат с умишлено безразличие в нарушение на дял IX“, Кристина Чеунг, партньор на Gloria Allred в адвокатската кантора Allred, Maroko & Goldberg, каза пред Guardian.

Cheung добави, „„Умишленото безразличие“ е фактически въпрос, който варира от случай на случай и обикновено означава, че образователната институция е действала по начин, който е очевидно неразумен „в светлината на всички известни обстоятелства“ и действията на образователната институция, които „причиняват учениците са били тормозени или са ги направили отговорни или уязвими“.

Въпреки това, Cheung каза, че е трудно за оцелелите от сексуално насилие да заведат успешно дело по дял IX срещу образователна институция поради тежката правна тежест на доказване на умишлено безразличие.

„Жалбоподателите трябва да покажат, че тяхната образователна институция е действала с умишлено безразличие към известни актове на сексуален тормоз (или) злоупотреба, които са били достатъчно сериозни, широко разпространени и обективно неприемливи, за да откажат на жертвите достъп до образователни услуги или услуги“, добави Чеунг в имейл до Guardian.

Дял IX е сложен федерален закон, приет през 1972 г., който изисква „никой да не бъде дисквалифициран от участие, отказани облаги или подложен на дискриминация въз основа на пола“. През 1988 г. тогавашният президент на САЩ Роналд Рейгън наложи вето върху актуализацията на закона, твърдейки, че законодателството „съществено и несправедливо разширява властта на федералното правителство върху решенията и делата на частни организации“. Конгресът отмени ветото на Рейгън. Последната последица от нарушение на дял IX може да бъде намаляване на федералното финансиране за университет или колеж, но тази последица никога не се е случвала в историята на закона.

„Крайната последица от решение е университетът да загуби финансиране, но това никога не се е случвало, откакто дял IX влезе в сила“, каза Бека Гетсън, директор правни услуги и застъпничество в Алианса на Охайо за прекратяване на сексуалното насилие, застъпническа организация за преживели сексуално насилие. „Нито един университет не е губил федералното си финансиране. Обикновено има споразумение, че университетът ще промени това, което е направил.

Министерството на образованието не отговори на многократните искания да потвърди това твърдение.

„Дял IX е федерален закон и всеки закон е толкова добър, колкото механизмът за прилагане и политиките, използвани за неговото прилагане“, каза Гетсън. „Наистина зависи от това как институциите прилагат това, от политиките и процедурите и от образованието, което идва от различни закони. Подаването на жалба е дълъг процес. Това е маратон, а не спринт. Не са месеци, а може би години. Подаването на жалба в Службата за граждански права е като жалба срещу нещо, което се е случило или не се е случило.

Въпреки че Футболната федерация на Съединените щати е безсилна да отговори на обвиненията в злоупотреби в колежанския и гимназиалния футбол, тя има юрисдикция над щатските федерации и повечето младежки клубни футболни отбори. Съгласно друг федерален закон на САЩ, Закона за безопасен спорт от 2017 г., USSF делегира твърдения за злоупотреба на Центъра за безопасен спорт на САЩ.

Треньорът на университета в Толедо Брад Еванс (да не се бърка с бившия играч на MLS със същото име) беше докладван на SafeSport през 2019 г., но едва през 2022 г. – след разследването на Guardian за събитията в университета на Толедо – Еванс беше добавен към централната дисциплинарна база данни на SafeSport.

Освен че е бил треньор по футбол в колеж, Евънс е бил и треньор в USSF чрез Футболната асоциация на Охайо. Според доклада на Guardian, USSF отне лицензите на Evans и го отстрани от ролята му на треньор. Разследването на SafeSport по обвиненията срещу Еванс остава открито.

„Програмите по футбол в гимназията и колежа не са свързани с US Soccer или олимпийското движение, а гимназиите и колежите не са организационни членове на US Soccer“, каза говорител на USSF пред Guardian. „Вие не сте задължени да спазвате каквито и да е правила или политики на американския футбол.“

Съгласно Закона за безопасен спорт американският футбол е задължен да докладва твърдения за сексуално неправомерно поведение на Центъра за безопасен спорт на САЩ. Центърът има изключителна юрисдикция върху всички твърдения за сексуално неправомерно поведение. На US Soccer е забранено да разследва обвинения.

Университетът в Толедо по-рано каза, че институцията провежда разследване на доклад от студент спортист през януари 2015 г. за словесен тормоз от страна на Евънс, който беше старши треньор на женския футболен отбор по това време.

Когато Guardian се свърза с обвиненията срещу Еванс, говорител на университета каза: „Разследването стигна до заключението, че поведението на г-н Еванс спрямо студенти-спортисти може да е нарушило кодекса за поведение на университета. Случаят обаче не беше отнесен за евентуални дисциплинарни действия и до момента, в който разследването приключи през март 2015 г., г-н Евънс вече беше подал оставка от поста си, считано от 23 февруари 2015 г.

Университетът не отговори на въпроси за това как неговият офис по дял IX е отговорил на доклади за Евънс, включително доклад от 2020 г. до университета за предишна предполагаема атака. В допълнение към неотдавнашните жалби, университетът в Толедо в момента има висящо разследване на предишна жалба, в която се твърди нарушение на дял IX, според говорител на Службата за граждански права на Министерството на образованието. Не е известно какво включва това висящо разследване, но другите оплаквания се отнасят до Евънс.

Понастоящем от университетите не се изисква да разкриват защо даден служител е напуснал институция. Университетът в Толедо е получил множество обвинения срещу Евънс – включително сексуално посегателство – но той подаде оставка от ролята си, твърдейки пред местните медии, че причината му се дължи на неподходяща връзка с колега. Университетът не направи опит да коригира тази сметка или да обясни защо той е бил обект на разследване.

„Виждаме как треньори скачат от отбор на отбор в целия спектър“, каза Кейтлин Бърк, директор на OAESV по превенция и обществено здраве. „Виждаме това и на ниво гимназия, а не само в колежа или професионалния спорт, което е системен проблем.

Бърк добавя: „Имате нужда от ефективни политики, имате нужда от процедури, които наистина работят. Трябва да има култура, в която общността да включва всички, за да разпознае какво наистина причинява това, а не просто да изважда един човек от системата. Част от превенцията е да се проучат тези пропуски и да се разбере как политиките работят или не работят. Част от това е разглеждането на околната среда, или културата, или системата, която сме изградили, за да може това да продължи да се случва.

  • Когато преди това The Guardian се свърза с треньора Брад Еванс относно обвиненията срещу него, той отговори по имейл с изявление, в което се казва:

    През 2015 г. бях помолен да отговоря на въпроси относно отношенията ми с някои бивши колеги. Беше ясно, че моите взаимодействия с тези колеги показаха лоша преценка от моя страна и бяха в разрез с политиката на университета, а оставката беше най-доброто за всички участници.

    Чрез консултирането научих много за причините за моето поведение. Считам се за голям късметлия, че имам подкрепата на съпругата си в този процес. Заедно продължавам да се уча да ставам по-добър човек.

    Дълбоко съжалявам, че разочаровах толкова много хора, но продължавам да работя за създаване на положително бъдеще.

    Благодаря ви за възможността да представя моята гледна точка.