Приходите на Манчестър Юнайтед достигат $776 милиона, ръст от 18%

Манчестър Юнайтед отчете 18% увеличение на приходите си за цялата година 2021-22 до £583 милиона или $776 милиона въз основа на средните обменни курсове за 12-те месеца. Скокът беше подхранван от завръщането на феновете на “Олд Трафорд” след два сезона, засегнати от COVID-19.

Финансовите резултати следват продължаващите протести на феновете срещу собствеността на екипа на семейство Глейзър и потенциалните купувачи, обикалящи около емблематичния франчайз.

Още от Sportico.com

„Основната мисия на нашия клуб е да печелим футболни мачове и да забавляваме нашите фенове“, каза изпълнителният директор на Манчестър Юнайтед Ричард Арнолд в изявление, обявяващо финансовите резултати. „В крайна сметка знаем, че силата на Манчестър Юнайтед се крие в страстта и лоялността на нашите фенове, поради което превърнахме ангажираността на феновете в стратегически приоритет. Въпреки че има още работа за вършене, всеки в клуба има ясна стратегия за постигане на устойчив успех на терена и устойчив икономически модел извън терена, за взаимна изгода на феновете, акционерите и другите заинтересовани страни.”

Клубът отчете оперативна загуба от 116 милиона долара, а нетният дълг нарасна до 627 милиона долара, постоянна болка за феновете на Червените дяволи, които все още се разтърсват от изкупуването на отбора от Глейзър с ливъридж през 2005 г. Разходите за персонал – предимно заплати на играчи – са се увеличили с 19% до 511 милиона долара.

„Нашите резултати бяха повлияни от липсата на лятно турне през юли 2021 г., съществени извънредни и увеличени непредвидени разходи и въздействието на отслабването на паунда върху нашите непарични разходи за финансиране“, каза Клиф Бати, финансов директор на Манчестър Юнайтед. Британският паунд се обезцени с 18% спрямо щатския долар през последната година.

Приходите от мачовете – които възлизат на 147 милиона долара, в сравнение с 9 милиона долара през 2020-21 г. – доведоха до общото увеличение на приходите, тъй като феновете бяха изключени от Олд Трафорд до последния мач от предсезона. Търговските приходи, които се състоят от спонсорства и стоки, нараснаха с 11% до $343 милиона благодарение на новите спонсорски сделки и повторното отваряне на магазина Megastore на отбора. Печалбите от излъчване от $286 милиона паднаха с 16% поради по-малкото игри и лошото представяне на отбора в EPL.

През миналия сезон Манчестър Юнайтед имаше най-лошия си рекорд по точки от началото на Висшата лига през 1992 г. и сезонът започна катастрофално с две поражения от клубовете в дъното на таблицата. Но Юнайтед се върна, за да спечели четири поредни мача и в момента е пети под ръководството на новия мениджър Ерик тен Хаг, когато сезонът на EPL започва.

Общите продажби са под рекордните £627 милиона за ФГ 2018-19. Тя падна до £509 милиона през 2020 г. и отново до £494 милиона, като COVID-19 повлия на резултатите.

Години наред Манчестър Юнайтед имаше най-високите приходи от всички спортни отбори в света, но изоставаше от шепа световни футболни клубове, включително Реал Мадрид и Байерн Мюнхен. В САЩ Dallas Cowboys, New York Yankees и Golden State Warriors печелят повече, преди да споделят печалбите.

Манчестър Юнайтед прогнозира общи приходи между 580 милиона и 600 милиона паунда за 2022-2023 г., тъй като не играе в Шампионската лига, след като завърши на шесто място във Висшата лига през сезон 2021-22.

Ман Юнайтед зае първото място АтлетиченОценките на Висшата лига за 2021 г. са 4,65 милиарда долара, но цената на акциите се търгува със значителна отстъпка спрямо частната оценка, която има стойност на предприятието от 2,3 милиарда долара.

Акциите са намалели с 32% през последните 12 месеца.

Щракнете тук, за да прочетете цялата статия.